Dit is lokale SEO en zó kom jij hoger uit

Lokale SEO definitie:

Bedrijven (met eventueel) een winkel willen natuurlijk graag naamsbekendheid krijgen in de regio en waar kun je dan beter gebruik van maken dan lokale zoekmachine optimalisatie. Door je website op lokaal niveau te optimaliseren richt jij je, door in je eigen omgeving bekendheid te krijgen, op de lokale zoekresultaten in Google.  Tegenwoordig gaat alles via het internet, dus is het belangrijk om daar zo veel mogelijk bekendheid te krijgen.

Lokale SEO is er op gericht om je zo hoog mogelijk op de Google zoekmachine resultaten te krijgen in jouw directe omgeving. Volgens Google zoekt 97% van online zoekopdrachten naar bedrijven, dus dat geeft het belang van lokale zoekmachineoptimalisatie wel aan! Lees hier in 4 stappen hoe je eenvoudig zelf je lokale SEO doet en ontdek meteen geweldige lokale SEO tips!

Benodigde tijd: 3 uren

 1. Lokale bedrijfsvermeldingen

  Jouw adres gegevens staan als het goed is op je website. Ga altijd na of deze gegevens kloppen. Maar deze gegevens kun je natuurlijk ook ergens anders opzetten. Je kunt je aanmelden bij Google Mijn Bedrijf en hier een  bedrijfspagina aanmaken, en diezelfde informatie die je daarbij opgegeven hebt, kun je zetten op relevante lokale websites. Ook kun je jezelf aanmelden bij gratis lokale bedrijfsgidsen, zoals:
  www.telefoonboek.nl
  www.yelp.nl
  www.detelefoongids.nl
  www.yalwa.nl
  www.locanto.nl
  www.allebedrijvenin.nl
  www.hotfrog.nl
  www.ilocal.nl

  Gebruik in de informatie op je website ook geografische zoektermen, dus waar je gevestigd bent en eventueel omliggende plaatsen waar je diensten of producten levert. Ook wordt tot nu toe weinig een KML sitemap gecreëerd, een map waar je geografische informatie invoert dat wordt weergegeven in Google Maps. Hier kan de designer van jouw website je verder mee helpen!

 2. Gebruik het lokale nieuws

  Lokale nieuws voor local SEO voorbeeld

  Goed contact met het lokale nieuws is ook erg belangrijk. Zorg dat je bijvoorbeeld voorkomt in artikelen. Dan hebben we het over vermeldingen en vooral links naar jouw site die erg veel helpen. Er zijn bijvoorbeeld lokale nieuwspagina’s die staan te springen om nieuws en informatie. Ook is een populaire manier om te adverteren via Facebook. Zo kun je aan een gerichte doelgroep gericht adverteren. Je kunt bijvoorbeeld ook zelf een Facebookpagina aanmaken voor je bedrijf en vanuit daar weer doorverwijzen naar je website.

  Het nieuws wordt niet alleen gelezen door potentiële klanten, ook Google ‘leest’ het lokale nieuws!

 3. Verzamel veel reviews

  Reviews verzamelen Google My Business

  Als je er voor gezorgd bent dat je overal aangemeld hebt, dan heb je ook meer kans op reviews. Reviews zijn unieke teksten die door unieke mensen zijn geschreven en van grote waarde zijn. Je kunt zelf van alles schrijven, maar mensen hechten vaak meer aan de meningen van anderen, want natuurlijk prijs je je eigen bedrijf/winkel aan, maar wat vindt een ander er van? Vandaar dat reviews relevanter zijn om te tonen. Het maakt niet uit als het slechte reviews zijn, veel reviews is belangrijker dan 5 goede reviews. Ook is het belangrijk te reageren op reviews! Verzamelen van reviews kan via Google Mijn bedrijf, maar ook op Yelp, enz.

 4. Blijf up-to-date en schrijf lokale content

  Zorg dat je website en openingstijden up-to-date zijn en dit blijven, zodat de informatie die jouw klanten zoeken altijd relevant blijft en dus sneller vertoond wordt! Schrijf daarnaast relevante en leuke lokale content, deze kun je vervolgens delen via “Posts” van Google Mijn Bedrijf en je Facebook pagina.

Leveren:

 • Je eigen laptop, computer of telefoon.

Gereedschap:

 • Internetbrowser, lokaal netwerk

Dit waren de 4 stappen die jij nodig hebt voor lokale zoekmachineoptimalisatie. Wil je meer weten over lokale SEO? Lees dan verder in de blogs over een online zichtbaarheidsbasis!