Deel 2: Hoe richt ik mijn website in voor SEO

In Deel 1 hebben wij het gehad over Google Mijn Bedrijf, hier werd uitgelicht hoe belangrijk, maar ook hoe simpel het is, om lokaal gevonden te worden. In deel 2 van deze blog gaan we kijken naar de inrichting van jouw website, en hoe de online vindbaarheid van jouw website hier ook van afhangt. Google en andere zoekmachines zijn langzaam aan het verschuiven naar ”Semantic search.” Deze term klinkt erg moeilijk maar is eigenlijk heel simpel uit te leggen, de zoekresultaten worden meer afgestemd op jouw onderliggende intentie en minder op je specifieke zoekopdracht.

Om dit even kort uit te leggen. Als jij zoekt op: “Weer” of “weerbericht”, krijg je vaak direct het weerbericht van jouw locatie te zien. Vroeger kreeg je allerlei websites over het weer en maar nooit direct het weerbericht. Google is dit steeds verder aan het uitbreiden, en met nieuwe methodes zoals ”deep learning” en ”machine learning” wordt dit snel gerealiseerd. Wanneer men in de toekomst zoekt op ”brood kopen” of ”verjaardagstaart laten maken” krijgen ze mogelijk een lokale bakkerij, in plaats van een zoekmachine geoptimaliseerde pagina van Bakker Bart of de Hema!

Steeds minder zal je dus een zoekmachine geoptimaliseerde pagina tegenkomen en steeds meer een zoekmachine geoptimaliseerd bedrijf.

Hoe maak ik de inrichting van mijn website SEO geoptimaliseerd?

Iedere website is anders, dit begrijpt Google maar ook de eindklant. Zorg er daarom voor dat jij je website op een duidelijke en leesbare manier inricht, die voor de eindklant meteen duidelijk is. Het advies luidt daarom ook: Zorg dat op de homepage meteen duidelijk is wat jouw bedrijf doet en zorg dat de klant snel bij de belangrijkste activiteit terecht komt. Stel je website daarom voor als een krant, de bezoeker leest nou eenmaal eerst de kopjes. Kies voor jouw ‘krant’ een sleutelwoord of een paar sleutelwoorden die kort en duidelijk samenvatten wat jij doet. Zorg dat deze woorden erg relevant zijn maar wel de aandacht trekken. Vervolgens ga je aan de slag met de hoofdpagina.

1) Hoofdpagina: De titel, header en tekst

Titel

De titel vertelt in een paar woorden hoe je bedrijf heet en wat je nou precies doet. Zorg daarom jouw titel net als de titels in een krant de aandacht trekt maar wél relevant is. Veel bedrijven kiezen er daarom ook voor om direct de slogan na de titel te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan ”Coca-Cola – Taste the feeling” of “Lay’s Chips – Samen genieten”, deze merken zijn al erg bekend en hoeven dus niet veel uitleg te bieden over wat ze nou precies doen. De kans is groot dat jij dit wel moet doen, zorg dus dat jij in je titel kort samenvat wat je (goed) doet en nodig vooral de klant uit om de website te bekijken!

Voorbeelden:

GoogleResults.png

Wanneer je zoekt op ”Schoenen kopen” komen de bovenstaande resultaten naar voren. De blauwe tekst die je ziet is de titel. Je ziet hier dat ieder bedrijf een andere draai aan de titel geeft om aanspraak te maken op de zoekende klant.

Uniek aspect van de titel:

Beslist: Nieuwe collectie 2017
Otto.nl: Kies uit ruim 2.500 schoenen
Bristol: Damesschoenen

Ieder bedrijf heeft zijn eigen unieke voordelen, verwerk deze in je titel en werk ze vervolgens verder uit op je website om zo een unieke homepage te creëren. Een goede titel zorgt daarnaast ook voor meer clicks, en dus bezoekers, vanuit de zoekresultaten!

Header

De header is het eerste wat de bezoeker van jouw website te zien krijgt. De header is dus jouw eerste kans op de website om de klant te verleiden, ook Google kijkt naar jouw header en hetgeen wat jij hier vertelt. Zorg dat je in de header dus direct een duidelijk beeld geeft over wat jij doet. Verkoop je hardloopschoenen? Vertel dit meteen in je header: ” Koop hier online jouw nieuwe hardloopschoenen!”. Als je een afbeelding gebruikt in je header, zorg dat je ook meteen een duidelijk beschrijving en meta tekst* meegeeft aan de afbeelding, hiermee vertel je Google waar deze afbeelding over gaat.

Tekst

In de tekst op je website vertel je direct duidelijk wat je doet en waar je jouw diensten of producten levert. Vervolgens kun je meer informatie en uitleg geven, of hier speciale pagina’s voor inrichten. Zorg ook dat bezoekers direct in de tekst door kunnen klikken naar de relevante producten of diensten die je uitlicht. Een pakkende tekst en goede navigatie maakt de klantenervaring op jouw website ideaal en ook de zoekmachines begrijpen dit.

2) Goede pagina-indeling voor SEO

De pagina-indeling hangt af van het type website wat je hebt. We gaan daarom onderscheid maken tussen webshops en websites; Een webshop is namelijk vaak volledig gericht op de koopintentie van de klant, terwijl websites zich vaak meer op informatievoorziening richten.

Voorbeeld SEO inrichting website

Jouw website moet zoekopdrachten beantwoorden; niet meer vragen veroorzaken!

Webshops

Breng voordat je begint jouw belangrijkste pagina’s in kaart. Weet waar je klant naar op zoek is en schotel dit de klant beter en duidelijker voor. De tijd die een klant spendeert op jouw website is namelijk een van de (inmiddels al wel verouderde) 200 factoren die bepaalt hoe relevant jouw website voor de zoekopdracht was.

De homepage is een pagina waar je vooral de belangrijkste categorieën in wilt uitlichten, gevolgd door wat relevante informatie over jouw industrie. Vervolgens zorg je dat bovenin of aan de zijkant van de pagina een duidelijk navigatie structuur is met de belangrijkste hoofdcategorieën. Voor optimale resultaten schrijf je unieke teksten op (hoofd)categorieniveau en verwerk je interne links naar bijvoorbeeld veel verkopende merken van die categorie.

We kunnen hier nog veel dieper op in gaan maar vergeet niet dat deze blogreeks over de basis gaat, indien je hier meer over wilt weten hoor ik dat graag van je.

Websites

Heb je een website met wat diensten, een paar producten of puur ter informatie? Maak je dan niet teveel zorgen over een complexe inrichting. Begin vooral met een algemene pagina en zorg dat de bezoeker vanuit hier eenvoudig kan navigeren naar jouw belangrijkste pagina’s. Op deze pagina’s kun je een zeer uitgebreide uitleg bieden en diep op de producten of diensten ingaan, de ervaring leert namelijk dat uitgebreide pagina’s met relevante afbeeldingen en video’s vaak hoger scoren in de zoekmachines!

3) Webconventies

Een webconventie is een bepaalde vastigheid die de online gebruiker verwacht van jouw website. Suzanne van Tribal definieert een webconventie als “bepaalde webstandaarden en richtlijnen waar de online gebruiker in de loop van de jaren aan gewend  is geraakt”

Webconventies: Ken de regels

Houd je aan de regels, maar vul ze op je eigen manier in!

Het correct toepassen van webconventies is essentieel voor een goede website en het advies is om hier vooral niet van af te wijken. Hieronder een top 5 van belangrijke webconventies voor jouw website:

  1. Plaats je menu/tabjes altijd bovenin of aan de linkerkant van de pagina. De bezoeker is niet anders gewend en zal erg verward raken als je dit niet doet.
  2. Plaats je logo linksboven of bovenin (header) en zorg dat deze terug gaat naar de homepagina. Inmiddels is ook dit een volledige gewenning bij veel gebruikers.
  3. Zoekopties horen rechts of in het midden, bovenin de website. Websites zoals Bol.com, Coolblue en Amazon hebben de gebruiker hieraan gewend gemaakt.
  4. Plaats je telefoonnummer / adres (of contactpagina) direct in het zicht van de bezoeker. Dit is namelijk iets waar veel bezoekers direct naar op zoek zijn.
  5. Hyperlinks: Hyperlinks zijn altijd blauw en onderstreept, zorg dus dat jij dit ook doet. Zo is het meteen duidelijk voor de bezoeker dat hij of zij hierop kan klikken.

Er zijn nog veel meer webconventies die je snel leert als je een kijkje neemt op de webshops van de giganten (Bol, Coolblue, Amazon). Deze bedrijven stoppen namelijk erg veel tijd en geld in onderzoek naar de gebruikvriendelijkheid van de website en testen ook vaak varianten.

Je weet nu meer over het inrichten van een goede website voor online vindbaarheid en sterkere zoekmachineoptimalisatie. Probeer vooral aan de slag te gaan met de gebruiksvriendelijkheid van jouw website en de rest zal vanzelf beter worden.

Als je vragen hebt of advies wilt op dit gebied, laat vooral een reactie achter en ik zal mijn best doen om zo snel mogelijk te reageren. Of neem even contact op!

Heb jij nog tips voor een betere inrichting van websites?